Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΜΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΩΣ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'' ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ;

«Κι εμείς κάψαμε σημαία τους στη Θεσσαλονίκη και φωνάξαμε συνθήματα «να πάρουμε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια», φέρεται να σχολίασε «ανώτερος υπάλληλος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών» στον ΑΝΤ1 για την πυρπόληση της ελληνικής σημαίας στη διαδήλωση που έγινε χθες στα Σκόπια, όπως μεταδίδει το «Βαλκανικό Περισκόπιο»…

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ασχέτως της ουσίας της υπόθεσης, είναι πραγματικά άξιον απορίας το για ποιον λόγο μας πιάνει πρεμούρα να «πυροβολούμε τα πόδια μας» και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, ενώ εγείρεται και ένα άλλο σοβαρότατο θέμα.
Αυτό είναι εάν δικαιούνταν να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις ένας «υπάλληλος» υπουργείου, ασχέτως του πόσο υψηλόβαθμος είναι, αν και πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλωματικό υπάλληλο. Κατά συνέπεια, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς, ότι η ενέργειά του έχει την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας.

Τούτων λεχθέντων, αναρωτιέται κανείς εάν σκοπεύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εξηγήσει τουλάχιστον στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την πολιτική του στα Βαλκάνια, καθότι ολοένα και περισσότερο μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε καταλήξει ως Ελλάδα στο συμπέρασμα, ότι είναι προτιμότερη ή απλώς αναπόφευκτη εξέλιξη, στρατηγικά, η δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» στα βορειοδυτικά μας σύνορα.
Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί η επιμονή του επικεφαλής του ΥΠΕΞ να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με τη δικαιολογία ότι οι γείτονες δεν πρέπει να έχουν εικόνα για τους σχεδιασμούς της ελληνικής διπλωματίας.
Στις συνομιλίες, ωστόσο, που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι περί τα τέλη Ιανουαρίου στην Κορυτσά (σε συνέχεια της συνάντησής τους στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο), εστίασαν σε «διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια».
Αν λοιπόν η πρόοδος είναι τόσο ουσιαστική όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΞ και οδεύουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε ζητήματα που χρονίζουν, τότε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα βάλει με χαρά την υπογραφή του σε μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση Ράμα.
Κι όλα θα γίνουν, παραβλέποντας τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή, τις μετακινήσεις του προσφυγικού ρεύματος, την κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς και τις επιβουλές των «θερμόαιμων» ακραίων αλβανικών κύκλων που σε κάθε ευκαιρία εγείρουν θέμα Τσάμηδων. Αυτά θα γίνουν, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών –όπως μας αρέσει να λέμε– και πάντα σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες!
Εάν όλα αυτά ισχύουν, τότε αναρωτιέται κανείς ποιος έδωσε το πράσινο φως, εάν συγκλήθηκε π.χ. το ΚΥΣΕΑ, εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Να πληροφορηθούμε τέλος πάντων, ποια είναι η διαδικασία παραγωγής εξωτερικής πολιτικής, εάν κρίνονται όσοι την παράγουν κι εάν εξακολουθεί να είναι όμηρος η χώρα των προσωπικών απόψεων και πεποιθήσεων του οποιουδήποτε καταλαμβάνει το πόστο.
Συζητήθηκε, για παράδειγμα, εάν το βασικό επιχείρημα είναι η αποκοπή του δεσμού Τιράνων-Άγκυρας και πώς ακριβώς θεωρούμε ότι το διασφαλίζουμε αυτό τασσόμενοι υπέρ της αποδοχής της σταδιακής ανάδυσης «Μεγάλης Αλβανίας»; Συνυπολογίστηκε η δυνητική επίπτωση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία; Δεν έχουμε απαντήσεις, ούτε διαμορφωμένες πεποιθήσεις.
Δεν αποκλείεται ακόμα και να έχουν δίκιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι μια σχετική έννοια, αφού όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κάτι δε νομίζετε όμως ότι λείπει «συστημικά» από τη χώρα μας; Και ότι αυτό είναι επικίνδυνο, πέραν του ότι δε συνάδει με την εικόνα μιας σοβαρής και οργανωμένης χώρας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ;

DEFENCPOINT
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters