Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

(ΕΡΕΥΝΑ) ΑΡΙΣΤΕΡΑ : ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΤΟ ΚΚΕ, Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΔΟΛ! (4ο ΜΕΡΟΣ)

Του Ειδικού Συνεργάτη
 
Ποια η σχέση του Μεγάλου Νοταρίου Σταύρου Ψυχάρη με την κομμουνιστική Αριστερά, τους συνταγματάρχες, αλλά και το... μπάσιμο στον Οργανισμό Λαμπράκη

Σε αντίθεση με πολλούς κακόπιστους πολίτες, η εγκυκλοπαίδεια wikipedia έχει την καλυτέρα των απόψεων για τον Σταύρο Ψυχάρη. Ανατρέχοντας κάποιος στο βιογραφικό του, που παρατίθεται εκεί, θα διαπιστώσει ότι στις βραβεύσεις του περιλαμβάνεται και η διάκριση Μέγας Νοτάριος του Οικουμενικού Θρόνου. Ανθρωπος του Θεού, δηλαδή. Το ίδιο με το Wikipedia πρέπει να πίστευε κι ο Κώστας Σημίτης (πρωθυπουργός των Ιμίων), όταν το 1996 τον διόρισε διοικητή του Αγίου Ορους. Ο Σταύρος Ψυχάρης διακόνησε το Περιβόλι της Παναγίας (τουλάχιστον τύποις, στα χαρτιά) ως το 2001.
Σε γενικές γραμμές μέχρι πρότινος τα είχε καταφέρει θεαματικά καλά στη ζωή του, παρόλο που ξεκίνησε με κάποιο θεωρητικό αλλά τελικά όχι ουσιαστικό χάντικαπ. Γεννήθηκε το 1945, σε μια Ελλάδα που είχε ρημάξει από την Κατοχή και θα ρήμαζε κι άλλο από την κομμουνιστική ανταρσία. Ο πατέρας του ήταν πατενταρισμένος κομμουνιστής. Είχε φυλακιστεί κι εξοριστεί για την κομματική δράση του. Από την πλευρά της μητέρας του πάλι εντοπίζεται επιφανές μέλος του ΚΚΕ. Αδελφός της ήταν ο Κώστας Λουλές, που διατέλεσε βουλευτής του ΚΚΕ, έγινε ο πρώτος ευρωβουλευτής του… αντιευρωπαϊκού κόμματος (το οποίο δεν λέει όχι στο ευρωπαϊκό χρήμα) και ο οποίος επόταν σε ισχύ μόνο του Χαρίλαου Φλωράκη.



Η σχέση του Σταύρου Ψυχάρη με την κομμουνιστική Αριστερά παραλίγο να λάβει μέχρι και… μυστηριακές διαστάσεις. Είναι εδώ και καιρό διαδεδομένος ο αστικός μύθος ότι ο Σταύρος Ψυχάρης επρόκειτο να αποκτήσει ως πνευματικό πατέρα, νονό, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον «τιμημένο αρχηγό» του ΚΚΕ και βασικό υπεύθυνο της ανθρωποσφαγής του 1946-1949. Ομως, όταν ο Ζαχαριάδης κατευθυνόταν στην εκκλησία όπου θα τελούνταν το μυστήριο… συνελήφθη. Οπως και να έχει το πράγμα, είναι καλό να συλλαμβάνεται ο Ζαχαριάδης, έστω και στους αστικούς μύθους.


Μύηση στη δημοσιογραφία

Η επαφή με τα ΜΜΕ για τον Σταύρο Ψυχάρη ξεκίνησε το 1964 στην αριστερή εφημερίδα της ΕΔΑ «Δημοκρατική Αλλαγή». Την ίδια περίοδο ήταν γραμμένος και στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο - κάτι το οποίο έχει εξαιρετικό σημειολογικό αλλά και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Μετά τη «Δημοκρατική Αλλαγή» προσελήφθη, μεσούσης δικτατορίας, ως… κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας «Εθνος».

Η 21η Απριλίου έφερε γούρι στον Σταύρο Ψυχάρη. Το 1972 άρχισε να εργάζεται στον ΔΟΛ. Εγινε πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα». Το 1973 ήταν ακόμα καλύτερη χρονιά για τον φιλόδοξο νέο. Κατόρθωσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των δημοσιογράφων που συνόδευσαν τον υπουργό Συντονισμού Νικόλαο Μακαρέζο στο ταξίδι του στην κομμουνιστική Κίνα. Αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας Ιωαννίδη και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αντί» περιέλαβε το όνομα του Ψυχάρη σε κατάλογο δημοσιογράφων που συνεργάστηκαν με τους συνταγματάρχες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στελέχη του καθεστώτος χρησιμοποιήθηκαν από τον Ψυχάρη ως πηγές για τη συγγραφή του βιβλίου του «Τα Παρασκήνια της Αλλαγής», το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του ’74 - αρχές ’75, κάτι το οποίο δεν ήταν δα και αξιόμεμπτη πράξη ή επιλήψιμη δημοσιογραφική πρακτική.




Το θεαματικό άλμα του αποφασισμένου για όλα Ψυχάρη έγινε το φθινόπωρο του 1983, όταν ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα». Αυτό ήταν και κάτι σαν «χρίσμα» διαδοχής∙ μια αναγνώριση από τον Χρήστο Λαμπράκη ότι ο εξ απορρήτων του ήταν και ο εκλεκτός του, η επιλογή για τη συνέχεια. Ο Σταύρος Ψυχάρης τα κατάφερε τόσο καλά να πείθει τον Χρήστο Λαμπράκη ότι αξίζει περισσότερα και υψηλότερα, ώστε το 2002 «στέφθηκε» διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΔΟΛ.

Φυσικά, η πορεία του ακόμα και στο εύκολο -για ανθρώπους της πάστας του- τερέν του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ήταν πολυκύμαντη. Η παλέτα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε για τον Σταύρο Ψυχάρη με φουλ πράσινο του ΠΑΣΟΚ, για να ξεθωριάσει μέχρι το σκάνδαλο Κοσκωτά και να επανακάμψει πάλι στα ίδια τη δεκαετία του ’90 μέσω της φανατικής υποστήριξης στο καθεστώς του Κώστα Σημίτη. Αυτά, όμως, καθώς και άλλες όχι και τόσο γνωστές ιστορίες και αφηγήσεις για τον διάδοχο της εκποιηθείσας αυτοκρατορίας του ΔΟΛ, στην επόμενη συνέχεια του αφιερώματος.


Απριλιανά βαφτίσια και διαξιφισμοί

22 Ιανουαρίου 2013: Εντονο διαξιφισμό μεταξύ του Ανδρέα Ψυχάρη και του Στάθη Παναγούλη προκάλεσε η φράση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που αγόρευε ο κ. Ψυχάρης, «δεν σου έβαλε καλό λαδάκι ο Σταματόπουλος» θέλοντας έτσι να υπαινιχθεί ότι ο (τότε βουλευτής της Ν.Δ.) Ανδρέας Ψυχάρης έχει βαφτιστεί από τον υπουργό Τύπου της 21ης Απριλίου Βύρωνα Σταματόπουλο.

Ομως, ο αδελφός του αείμνηστου Αλέκου Παναγούλη δεν τα θυμόταν καλά. Ο Σταύρος Ψυχάρης από τον πρώτο γάμο του έχει δύο γιους, τον Παναγιώτη (αυτόν βάφτισε ο Βύρωνας Σταματόπουλος, υφυπουργός Τύπου επί 21ης Απριλίου) και τον Ανδρέα Ψυχάρη (τον οποίο βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου). Στον Παναγούλη ο Ανδρέας Ψυχάρης απάντησε με την… αβρότητα που έχει ίσως κληρονομήσει από τον πατέρα του: «Εγώ δεν ξέρω από λάδι ούτε από ουίσκι ούτε από μπαρμπούτι, και δεν πρόκειται να μπω σε διάλογο με κάποιον που απειλεί τους βουλευτές με λιντσάρισμα. Εγώ γεννήθηκα στις 22 Αυγούστου του '67 και στη Μεταπολίτευση ήμουν 7 χρονών».


Διαβάστε επίσης : 1ο Μέρος: ΑΡΙΣΤΕΡΑ : ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - ΑΥΤΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ (1ο ΜΕΡΟΣ)

2ο Μέρος : ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ : ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ» ΑΠΟ ΤΟΝ «ΦΑΚΕΛΟ» ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΩΣ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΩ «ΕΘΝΟΥΣ»


3ο Μέρος : ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ - ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ KGB, Η ΕΜΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters