Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,Η ΣΥΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ


Της Γιωτας Mυρτσιωτη

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Χρήματα από το δημόσιο ταμείο για ανασκαφές δεν υπάρχουν, οι αρχαιολογικές έρευνες όμως στον βορειοελλαδικό χώρο δεν σταματούν. Καλύπτονται είτε με φοιτητές Ελληνες και ξένους, όπως στην περίπτωση της Βεργίνας, είτε μέσα από τα δημόσια έργα, όπως το φράγμα του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα με δαπάνες της ΔΕΗ Α. Ε., ακόμη και με ιδιωτικά έξοδα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση οικοπεδούχου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, ο οποίος προκειμένου να μην εμπλακεί σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα καθυστερούσαν την ανέγερση της οικοδομής του, διέθεσε 30.000 περίπου ευρώ για την ανασκαφή στο οικόπεδό του που έφερε στο φως 35 βρεφικές ταφές -ακτέριστους εγχυτρισμούς- αρχαϊκών χρόνων (6ου π. Χ. αιώνα) ενός εκτεταμένου νεκροταφείου κοντά στην κλασσική αρχαία πόλη Δίκαια (έρευνα της Αρτ. Μπιλούκα).
Τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή, ωστόσο, χαρίζει στη Θεσσαλονίκη η διάνοιξη της σήραγγας του μετρό, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές εικόνες στο 25ο τριήμερο αρχαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται από χθες στο ΑΠΘ. Ενα υπόγειο μουσείο διασχίζει αυτή τη στιγμή το κέντρο, επιβεβαιώνοντας ότι η Εγνατία Οδός έχει πλούσια ιστορία. Κάτω από την «μπαζωμένη» μνήμη, δεκάδες αρχαιολόγοι, συντηρητές, τοπογράφοι και εξειδικευμένοι τεχνίτες σκάβουν ασταμάτητα.
Τα εκτενή σκάμματα στους σταθμούς υπόγειας αρτηρίας έδωσαν πλήθος ευρημάτων.
Την πλούσια σοδειά της τριετούς έρευνας από τη ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και 9η ΕΒΑ συνοψίζουν σε λίγες λέξεις πάνω από 3.000 τάφοι κτερισμένοι και ακτέριστοι νεκροταφείων, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων έξω από τις πύλες της οχύρωσης. Περίπου 30.000 κινητά ευρήματα (8 χρυσά στεφάνια, πήλινα αγγεία, κοσμήματα, επιγραφές, ειδώλια και γυάλινα σκεύη). Δύο νέοι παλαιοχριστιανικοί ναοί με εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά. Αποθήκες και χάνια στις παρυφές της αρχαίας πόλης καθώς και ο αρχαίος μαρμαρόστρωτος δρόμος (decumanus, μετέπειτα βυζαντινή λεωφόρος) με πυκνοδομημένες νησίδες κι ένα οργανωμένο δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης.
Ανέπαφη σχεδόν από τον 3ο αι. παρέμεινε η Λεωφόρος των Βυζαντινών ή Μέση Οδός έξι περίπου μ. ακριβώς κάτω από τη σημερινή Εγνατία Οδό. Το συνολικό ορατό μήκος φθάνει τα 95 μ. «Στους δύο σταθμούς “Βενιζέλος” και “Αγία Σοφία” αποκαλύφθηκε διαδοχικά όλη η ιστορία του δρόμου ανά τους αιώνες», αναφέρει η επικεφαλής της ανασκαφής της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Δέσποινα Μακροπούλου. «Στον σταθμό “Βενιζέλος”, εξηγεί, «πυκνοδομημένες νησίδες με εμπορικά μαγαζιά της βυζαντινής πόλης περιστοίχιζαν τη Λεωφόρο, ενώ πληθώρα μικροαντικειμένων αργυροχρυσοχοΐας μαρτυρούν εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας. Στην Αγίας Σοφίας, η αρχαία οδός σε μήκος 73 μ. στρωμένη με μαρμάρινες πλάκες διατηρεί την πρώτη μνημειακή της διαμόρφωση που απέκτησε μετά τον 3ο αιώνα και διατήρησε ώς τον 6ο τουλάχιστον. Ανάμεσα στον δρόμο και τα κτίρια παρεμβάλλονταν, όπως και σήμερα, πυκνό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης με κτιστούς πήλινους και μολύβδινους αγωγούς».
Δύο νέους παλαιοχριστιανικούς κοιμητηριακούς ναούς χάρισε, εκτός των άλλων, το μετρό στην πόλη κοντά στους τρεις ώς πρόσφατα γνωστούς ναούς της 3ης Σεπτεμβρίου (4ου αι.), της συμβολής Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου (5ου αι.) και της οδού Μαργαροπούλου (6ου αι.).
Ο νέος ναός, εξηγεί η κ. Μακροπούλου, εντοπίστηκε στο «Σιντριβάνι» όπου ανασκάφηκε βασιλική με εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100082_02/03/2012_474368


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters