Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Σκηνές φρίκης και αηδίας στην Ακαδημία Πλάτωνος

kratyloyΝίκος Χιδίρογλου

Ακαδημία Πλάτωνος ώρα μηδέν. Η ελληνική Πολιτεία ως συνήθως απούσα και δυστυχώς, συνένοχη. Αλλοδαποί λαθρομετανάστες, τοξικομανείς και άλλα περιθωριακά στοιχεία έχουν καταλάβει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε κοινόβιο και αφοδευτήριο. Εικόνες φρίκης, εικόνες ντροπής... Οι παρατημένες στην κυριολεξία και αφύλακτες αρχαιότητες καταστρέφονται, μετατρέπονται σε στοιχεία ενός απέραντου σκουπιδότοπου! Ο σεβασμός κάποιων στα όσια και στα ιερά μας, ανύπαρκτος.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας δείχνει να μην ενδιαφέρει πια κανέναν στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι που είναι; Οι Εφορίες Αρχαιοτήτων; Τι κάνει η 3η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών; Γιατί δεν παρεμβαίνει;

Ο ωχαδερφισμός πια σπάει τα ταμπλό και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη λογική στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι ζημιές τεράστιες, όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Ελλάδα 2010, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...

Ελπίζουμε αυτή τη φορά κάποιος εισαγγελέας να ευαισθητοποιηθεί και όσοι κρατικοί παράγοντες ευθύνονται για αυτό το απίστευτο χάλι που εκθέτει τη χώρα αλλά και την κοινωνία μας, να λογοδοτήσουν.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους...

3f1Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια μας και σήμερα δημοσιεύουμε, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Κάθε μία από αυτές, χίλιες λέξεις. Οι αρχαιότητες αφύλακτες, έτοιμες να πέσουν στα χέρια του κάθε επιτήδειου αρχαιοκάπηλου.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, η ευθύνη των γραφειοκρατών είναι τεράστια. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θεωρείται από εμάς εδώ στην «ΕΩ», απόλυτα απαραίτητη. Οι περαστικοί και οι ξένοι βλέπουν και τρίβουν τα μάτια τους, η αδιαφορία των αρμοδίων ρημάζει την εικόνα της χώρας, καταρρακώνει κάθε έννοια νομιμότητας, πλήττει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Κάποιοι πολίτες, απηυδισμένοι από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ανασκουμπώνονται και δραστηριοποιούνται. Τρέχουν, φωτογραφίζουν, εξεγείρουν συνειδήσεις, ενημερώνουν τους δημοσιογράφους. Τους ευχαριστούμε, γι’ αυτούς τους Έλληνες αγωνιζόμαστε.

Σκουπιδότοπος...

3f2Στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο μέσα στο ιερό αρχαιολογικό άλσος, τοξικομανείς και αλλοδαποί λαθρομετανάστες έχουν απλώσει στρώματα και κιλίμια, ενώ μέσα εκεί, υπάρχει και καταυλισμός νομάδων Ρομά από τη Ρουμανία!

Ανάβουν φωτιές, στήνουν παραπήγματα και καταστρέφουν το χώρο και τη χλωρίδα του (θα τρίζουν τα κόκαλα του Κίμωνα...) Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε! Είπαν βέβαια οι Ρομά σε αυτούς που τους πλησίασαν και συζήτησαν μαζί τους, ότι σε λίγες εβδομάδες θα αποχωρήσουν.

3f3Όμως, έχουν συσσωρεύσει εκεί βουνά από σκουπίδια, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές.

Και όλα αυτά στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται η οικία του Ακάδημου (του πρώτου οικιστή της Αθήνας, γνωστού και ως Εκάδημου), που μετατράπηκε σε ναό τη γεωμετρική περίοδο.

Αισθανόμαστε αηδία αλλά και πόνο, μόνο που τα γράφουμε... Δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσει η Πολιτεία τέτοια αντιμετώπιση στα μνημεία μας, δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται αφοδευτήρια για κάθε περιθωριακό στοιχείο της πρωτεύουσας!

Τα αρχαία μας κινδυνεύουν!

3f8Στη γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος περιοχή, υπάρχουν αμέτρητα καταφύγια Πακιστανών κυρίως αλλά και Αφγανών & Ιρακινών λαθρομεταναστών, όπως και λαθρομεταναστών υπηκόοων από το Μπάγκλα Ντες και τις χώρες του Μαγκρέπ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο χώρο της Ακαδημίας, οι Πακιστανοί διοργανώνουν παιχνίδια... κρίκετ, που μαζεύουν μάλιστα πολύ κόσμο!

Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, οι οποίοι βιώνουν κάθε μέρα την υποβάθμιση της γειτονιάς τους και την εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία, πολλές φορές άγνωστοι έχουν θεαθεί να μεταφέρουν ανενόχλητοι αντικείμενα μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Κοινώς, υπάρχει θέμα αρχαιοκαπηλείας, με την πολιτιστική κληρονομιά μας να είναι έκθετη και αφύλακτη, έρμαιο στις διαθέσεις των λογής-λογής κακοποιών. Διαπράττονται κακουργήματα και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το χώρο.

3f10Αλήθεια, πότε έγινε η τελευταία καταγραφή στο χώρο της Ακαδημίας; Πότε την επισκέφθηκε για τελευταία φορά ένας αρμόδιος; Από την άλλη, η απουσία της ΕΛΑΣ είναι αισθητή, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος, οι οποίοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή για ασφαλέστερα σημεία του αστικού ιστού της ευρύτερης πρωτεύουσας. Κάτι τελευταίο: η Δημοτική Αστυνομία, όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι, σηκώνει τα χέρια της...

Διακηρύξεις άνευ νοήματος...

3f11Η Ακαδημία Αθηνών, μας λένε, θα βγει από την υποβάθμιση... το 2014 ή αργότερα, καθώς εκεί θα ανεγερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Όμως, ο αρχαιολογικός χώρος δέχεται συνεχώς πλήγματα, καθώς έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί, με πολλούς να είναι έτοιμοι πάλι, υποθέτουμε, να επικαλεστούν έλλειψη πόρων και κονδυλίων...

http://www.elora.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΙ ΕΣΤΙ ΕΘΝΟΣ

Το ΕΘΝΟΣ σχηματιζεται απο δυο βασικους παραγοντες,την ΦΥΛΗ και την ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.Λεγοντας <φυλη>,εννοουμε την<καταγωγη>-οτι πρεπει δηλ.τα ατομα του Εθνους να εχουν κοινη καταγωγη.Δεν αρκει να εχουν αυτα<συνειδηση>
περι κοινης καταγωγης.Δεν αρκει δηλ.να πιστευουν στην κοινη τους καταγωγη,αλλα να εχουν πραγματι κοινη καταγωγη.Διοτι ΜΟΝΟΝ η κοινη καταγωγη-η κοινη<φυλετικη υπαγωγη>-συνεπαγεται ΚΟΙΝΟΥΣ κληρονομικους χαρακτηρες,αρα κοινα πνευματικα στοιχεια.Οταν υπαρχει κοινη καταγωγη,τοτε υπαρχουν κατα το μαλλον η ηττον κοινη γλωσσα,κοινος πολιτισμος,κοινη θρησκεια,κοινα ηθη,κοινη ιστορια.Αυτα τα δευτερογενη στοιχεια δεν αποτελουν,το καθενα ξεχωριστα,απαραιτητο στοιχειο συγκροτησεως Εθνους.Εν τουτοις ολα αυτα,οταν συνυπαρχουν,συντελουν στην συνοχη της κοινοτητος,στην δημιουργια δηλ.ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ-του δευτερου παραγοντος συγκροτησεως του ΕΘΝΟΥΣ.ΕΘΝΟΣ ειναι επομενως ο ομοειδης φυλετικως λαος,που εχει συνειδηση της υπαρξεως του.
''Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Αυτή η σημαία στα μάτια τα δικά μας συμβολίζει τους Αγώνες όσων πολέμησαν, εργάστηκαν,θυσιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, σκοτώθηκαν και έζησαν με πρώτιστες αξίες εκείνες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Πατρίδας. Αυτούς που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην αιώνιο πανύψηλο φρούριο του Ελληνικού Πολιτισμού. Δεν είναι ικανή καμία βουλή, κανένα κράτος και κανένας πολιτικός ή κεφάλαιο να την ξεφτιλίζει και να την ξεπουλάει καθημερινά. Οι δειλοί τη βλέπουν με φόβο. Οι προδότες σαν πανί. Οι αστοί σαν ύφασμα. Οι άνανδροι την καίνε. Μα εμείς τη βλέπουμε σαν τη Μάνα που καρτερεί να μας δεί να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας. Τα δικά μας,τα δικά της, του Γένους.

ΛΟΓΙΑ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ




















"Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος." (ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 18-3-1919)

ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΙΣΜΑ

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

''Δεν θελω να πεθανει το Εθνος μου,το Εθνος αυτο, που τοσα εκαμε στην ζωη του, το εξυπνο,το τοσο ανθρωπινο. Για να το φυλαξω απο τον θανατο πρεπει τωρα να το καμω πεισματαρικο στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,στον ΕΘΝΙΣΜΟ, ας ειναι και υπερβολικο το αισθημα που θελω να δωσω στους Ελληνες. Μονον ετσι θα ζησει το ΕΘΝΟΣ.''

''Σε οποιους με κατηγορουν η με περιγελουν, γιατι τους κεντρω το Εθνικο τους αισθημα και τους μιλω αποκλειστικα,θα λεγω:Λοιπον θελετε να πεθανει το Εθνος σας;Αν το θελετε,πεστε το καθαρα,μην κρυβοσαστε''

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η ΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ



πισταμνους πρς εδτας τι δκαια μν ν τ
νθρωπείῳ λγ π τς σης νγκης κρνεται, δυνατ δ
ο
προχοντες πρσσουσι κα ο σθενες ξυγχωροσιν.

κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του"

ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Ε89

Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου


28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ

http://4.bp.blogspot.com/_NuhZMDR5O28/S_qK4rCNqWI/AAAAAAAAATQ/FgeBEEMBpt0/s400/%CE%99%CE%A9%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3+%CE%9C%CE%95%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%91%CE%A3.jpg

“Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της.
Μολονότι ετηρήσαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς να ζήσωμεν ως ελεύθεροι Έλληνες, μου εζήτησε σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν την παράδοσιν τμημάτων του Εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν και ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρεσβευτήν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ’ εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.
Έλληνες
Τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.


Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ

Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος
είναι να διαγράψεις τη μνήμη του.
Να καταστρέψεις τα βιβλία του,
την κουλτούρα του, την ιστορία του.
Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία,
να κατασκευάσει μια νέα παιδεία,
να επινοήσει μια νέα ιστορία.
Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός
για να αρχίσει αυτό το έθνος
να ξεχνά ποιο είναι και ποιο ήταν.
Ο υπόλοιπος κόσμος γύρω του
θα το ξεχάσει ακόμα πιο γρήγορα.


Μ. Κούντερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

free counters